top of page
  • Foto van schrijverPaul Dinneweth

Beste koorvrienden,

Ons eerste live optreden sinds november 2019 zit erop! Voor een vol Concertgebouw in Brugge zongen we een zeer overtuigende Koorfantasie van Beethoven en nogmaals Eternal Light van Goodall. En ruim 5 weken later deden we deze stunt nogmaals over voor een behoorlijk gevulde QEH in Antwerpen. Wat een voldoening om na zovele maanden van virtueel repeteren via Zoom en enkele aarzelende live-repetities in St Theresia te groeien tot 2 zinderende concerten!

Het was hartverwarmend om te zien en voelen hoe zovelen van jullie de moed niet hebben laten hangen en een poging gedaan hebben om minstens online mee te volgen en alsnog deel te nemen aan deze najaarsproductie.

Ondertussen zijn ook de WCG al achter de rug. Het was geen “World” evenement, eerder een Vlaams koorfeest met enkele buitenlandse deelnemers. Toch bood het de kans om heel wat topkoren van eigen bodem aan het werk te horen, allemaal klaargestoomd op enkele maanden tijd omwille van de pandemie. En er was de innovatie van een Virtual Village dat de kans bood aan buitenlanders om online deel te nemen. Ongetwijfeld liggen hier mogelijkheden voor de toekomst. Jammer dat ik jullie niet over de streep gekregen heb om alsnog deel te nemen (na de uitgestelde editie van juli 2020). Het zou ongetwijfeld een stevige inspanning gevraagd hebben om ons wedstrijdprogramma op niveau te krijgen, vooral dan in combinatie met de najaarsconcerten, maar het leek me niet onmogelijk en het zou zonder meer een grensverleggend gebeuren geweest zijn. Ook het vriendschapsconcert had een meerwaarde kunnen hebben binnen onze koorwerking; de vakantie en de late vraag hebben het helaas anders beslist.

Voor mezelf zie ik hier toch mogelijkheden voor het koor, zeker na het bijwonen van diverse optredens en het zien van de algemene aanpak van de meeste koren: zingen uit geheugen, wisselende opstellingen, zinvolle regie (met soms kleine maar effectvolle gebaren), uitdagende programmatie, grote musiceervreugde die ook uitstraalt naar het publiek. Helaas zullen de volgende WCG zelden zo dicht bij de deur zijn maar een of ander haalbaar koortreffen (al of niet in de vorm van een wedstrijd) zou ik wel zien zitten. Aan de reacties van vele zangers te zien werkt dit enorm verbindend, stimulerend en uitdagend om er nog meer uit te halen.

Wat me op korte termijn bijblijft: zoeken naar manieren om ook deCHORALE blijvend aantrekkelijk te maken zodat meer zangers, die duidelijk in groot getal actief zijn in een veelheid aan jeugd- en kamerkoren, de weg vinden naar ons legendarisch oratoriumkoor.

Wie denkt mee?!


Van harte, Paul

13 weergaven
bottom of page