top of page
  • Foto van schrijverWalter Van Rijsbergen

Felix... of hoe deeltjesonderzoek je (weliswaar niet rijk, maar toch) gelukkig kan maken.

Waarschijnlijk kennen relatief weinig Antwerpenaren het Felix (Stads-)archief van Antwerpen en niet alle koorleden weten dat het historisch archief van deCHORALE ook een deeltje is van deze ontzagwekkende collectie.

Enkele jaren geleden werd de (jarenlang verzamelde, meerdere malen verhuisde en dus meermaals door elkaar gehaalde) chaos aan foto’s, programmaboekjes, affiches, info over allerhande uitvoeringen, documenten, enz. overgebracht naar Felix. Een tiental koorleden is vervolgens dit boeltje gedurende enkele maanden gaan uitsorteren en ordenen. Om tenslotte alles, onder deskundige begeleiding, state of the art te rubriceren en te catalogeren.

Dit noeste werk bood mij de mogelijkheid om comfortabel te gaan grasduinen in deze materiële getuigen van onze, toch wel rijke, koorgeschiedenis. Ook jij kan deze ontdekkingstocht ondernemen!

Dit noeste werk bood mij de mogelijkheid om comfortabel te gaan grasduinen in deze materiële getuigen van onze, toch wel rijke, koorgeschiedenis. Ook jij kan deze ontdekkingstocht ondernemen!

Je kan normaal via https://felixarchief.antwerpen.be online heel wat gedigitaliseerde documenten en bestanden uit het Felix Archief raadplegen..

De archiefstukken van de Chorale Caecilia (DeCHORALE) zijn echter meestal nog in afwachting van digitalisatie en kunnen alleen ter plaatse ingekeken worden. Een fysiek bezoek aan het archief vereist dan weer wel enkele voorafgaande stappen :

Eerst en vooral registreer je jezelf op de website, waarbij een A-profiel wordt aangemaakt

Met dit A-profiel kan je je persoonlijk aanmelden op de site en beginnen zoeken en selecteren.


Het archief is echter ontzettend divers en heeft vele ingangen voor opzoekingen.

Om snel in het eigen archief van DeCHORLAE te raken gebruikte ik volgende route :

‘Cultuur, sport en recreatie’ intikken in zoekbalk, vervolgens in de linkerkolom onder de hoofding ‘archiefvormer’ DeCHORALE’ aanvinken en klikken


(Tip : Als je eens snel wil kijken wat je kan verwachten kan je volgende shortcut proberen : https://felixarchief.antwerpen.be/archievenoverzicht/515219

Je komt dan in een opsomming van programmabrochures van uitvoeringen in 1981 waarvan je, na aanklikken, telkens ook de datum en verdere details terugvindt.

De programmabrochures zelf kan je alleen ter plaatse inkijken.)


Bij je zoektocht kan je alle brochures/items die jou interesseren in een virtueel boodschappenmandje leggen door telkens via de knop ‘maak keuze’ te klikken op ‘reserveer’. Als je dan concreet een bezoek wil plannen maak je eerst online een bezoekreservatie voor het eerstvolgend beschikbaar tijdsblok. De items in je mandje worden daardoor automatisch definitief voor jou gereserveerd en liggen op de gekozen dag ter inzage voor je klaar in de leeszaal.


ZEER belangrijk: er is bij een bezoek wel een hele lijst do’s en don’ts, deze staan uitgebreid beschreven op de website en worden je ook toegelicht bij je eerste bezoek aan de leeszaal.

Tot slot is het Felixarchief een onuitputtelijke bron van allerhande historische informatie (die frequent aangevuld wordt met schenkingen van belangwekkende archieven). Er zijn dus ontzettend veel andere deeltjes die op jouw ontdekking wachten en die je in contact kunnen brengen met ons/jouw verleden (bv over je woning/buurt, voorouders, stadsgeschiedenis, privéarchieven, verenigingen, enz.).

Verrassende ontmoetingen gegarandeerd !

Veel succes,

Walter van Rijsbergen (B1)

2 weergaven
bottom of page