top of page
  • Foto van schrijverLut Lemmens

En nog even Howard Goodall...



Howard Goodall’s Eternal Light is geschreven in 2008. De eerste uitvoering viel samen met de 90ste verjaardag van het einde van de Grote Oorlog. “Onze” eerste uitvoering van het werk viel samen met de 100ste verjaardag.

Waar in een requiem traditioneel gebeden wordt voor de redding van de overleden ziel, focust de componist hier op diegenen die achterblijven. Hij tracht daarbij te zoeken naar de helende kracht van muziek om een gevoel van troost te creëren. Intussen is het werk al meer dan 600 keer uitgevoerd over heel de wereld

Goodall was ooit zelf een koorzanger, op heel jonge leeftijd al. Hij schreef heel wat koorwerken, zowel geestelijke als wereldlijke koormuziek. Het blijkt in zijn DNA te zitten, zo hoorde ik in een interview. Wellicht heeft dat ertoe bijgedragen dat hij van 2007 tot 2011 Engeland’s eerste nationale ambassadeur was voor “Zingen” om zodoende het aanbod van het zingen in groep te verbeteren voor alle kinderen in de lagere school

Verder schreef hij een aantal musicals o.a. “Girlfriends” en muziek voor films (Blackadder, Mr. Bean…) en TV series. Zijn volledige oeuvre hier weergeven is onbegonnen werk. Vast staat dat hem intussen al heel wat awards werden uitgereikt.

Zijn meest recente koorwerk “ Invictus: A Passion” kreeg zijn première in Houston en wordt intussen op verschillende plaatsen uitgevoerd.

Zijn meest recente koorwerk “ Invictus: A Passion” kreeg zijn première in Houston en wordt intussen op verschillende plaatsen uitgevoerd. Hij wou graag een hedendaagse setting van het passieverhaal schrijven. Zonder de structuur van de majestueuze van J.S. Bach te willen herschrijven, wenst hij muzikaal te reflecteren over wat dit verhaal ons nu, in de 21ste eeuw te vertellen heeft: Vervolging van een onschuldige, kwaadwillig gezag dat zich verzet tegen ideeën die bedreigend en uitdagend zijn, de kracht van een vreedzame nederigheid tegenover tirannie, allemaal hebben ze een diepe universele weerklank voor mensen van vele godsdiensten en deze zonder.



10 weergaven
bottom of page