top of page
  • Foto van schrijverTerry Janssen

uitverKOORen


Ditmaal staat deze rubriek volledig in het teken van de World Choir Games.


Een koor dat erg opviel tussen de vele deelnemers was zeker

Vocal ensemble Fortissimo uit Bulgarije o.l.v. Milena Dobreva. Zij stichtte het koor in 2014 in de stad Bourgas.

Zij wonnen de harten van het publiek met hun homogene en expressieve koorklank. Zij wonnen al ontzettend veel prijzen en werden nu ook bekroond met een gouden medaille (93%) in de reeks van de gemengde vocale ensembles en kamerkoren.








 

Tijdens de WCG werd deCHORALE gelinkt als twin choir met het Nigeriaanse koor 'New Wine ensemble' o.l.v. Oladapo Okunmuyide.


Op dinsdag 2 november '21 had deCHORALE een Zoommeeting met hen.


Het werd een gezellige babbel waarin de beide koren elkaar over hun werking vertelden. Er werden ook wat filmpjes van optredens getoond die dan becommentarieerd werden.

DeCHORALE bewonderde vooral het bewegen van de koorleden, de vrolijkheid die ze uitstralen en hun kleurrijke kleding.

Oladapo Okunmuyide tijdens de zoommeeting


Het New Wine ensemble verwonderde zich over en bewonderde de koorklank van deCHORALE gezien de gemiddelde, niet meer zo jonge, leeftijd van de koorleden. De meer kleurrijke outfits (cfr. Canto General) sprak hen veel meer aan dan het traditionele zwarte.


Het koor uit Lagos telt momenteel zo'n 40 à 50 zangers. Naast traditionele Nigeriaanse muziek zingen zij ook Westerse muziek. Opmerkelijk is dat heren soms ook de altpartij zingen.

Zij geven 2 à 3 x per jaar een optreden meestal gelinkt aan Kerstmis, nieuwjaar en Pasen. Hun volgend optreden, een kerstconcert, is gepland op 5 december '21.


Ayo Igbala (een traditioneel lied, letterlijk vertaald: Vreugde van de redding, een gebed voor zaligheid, laat alle goede dingen tot mij komen)




















3 weergaven
bottom of page