Een babbel met ... de 'nieuwe' bestuursleden
- Terry Janssen
- 2 nov 2021
- 4 minuten om te lezen
DeCHORALE telt sinds enige tijd drie nieuwe bestuursleden: Frank Van Meel, Ann Marinus en Nicole Preckler.
Een culturele organisatie als deCHORALE besturen, met meer dan honderd leden, is in deze onzekere coronatijden geen sinecure. Vooral omdat de regels die ons van overheidswege worden opgelegd al eens de neiging hebben om te veranderen, om het zacht uit te drukken.
Nieuwsgierig als we zijn wilden we natuurlijk weten met welke frisse en nieuwe ideeƫn de nieuwe bestuursleden deCHORALE verder willen opstuwen in de vaart der volkeren.
āLiefde voor muziekā is uiteraard wel het minste dat je van elk koorlid, en a fortiori van de nieuwe koorbestuurders kan verlangen. Bij alle drie is dat een evidentie, gezien hun muzikale voorgeschiedenis.

Bij Frank Van Meel was muziek een familiale en gezinsaangelegenheid. Frank zelf volgde in zijn jonge(re) jaren notenleer en speelde accordeon, en dochter Nele, medekoorlid, is ook als sinds prille leeftijd met muziek bezig.
Nicole is lid sinds 2016. Haar eerste prestatie was de MatthƤus-Passion, een all time classic van deCHORALE. Muzikaal wist Nicole al van wanten: ze volgde zangopleiding aan de muziekschool van Lier. āāIk zong toen ook al 12 jaar in het vocaal ensemble Lyra en was al enkele keren naar optredens van deCHORALE komen luisteren. Telkens viel me het ongebreidelde enthousiasme op. En die eerste MatthƤus Passion was meteen een geweldige ervaring."

Ook bij Ann Marinus zit muziek in de genen. "Ik ben al heel vroeg lid geworden, zij het met onderbrekingen. Ik was er al bij onder Frans Dubois, dan een hele poos niet, en dan definitief in 2014". Maar zingen deed Ann al veel vroeger. Vanaf haar tiende zong ze in het parochiekoor van OLV Middelares in Berchem. Vervolgens in een plaatselijk dameskoor dat zich vooral toespitste op oude Vlaamse volksliederen. "Toen het familiaal weer kon, heb ik aan verschillende koorinitiatieven deelgenomen. Zo stond ik mee aan de wieg van Triton, waar de nadruk lag op moderne muziek zoals musicals en jazz. Nadien ben ik verbonden geweest aan Persephone, het dameskoor van Nicole Everaert. Ik heb ook een zangopleiding gevolgd bij Marianne Vliegen. Met haar Vocaal Collectief heb ik enkele mooie voorstellingen kunnen doen zoals La BohĆØme en Carmen, op grote podia in Keulen en Amsterdam.ā"
Wat het repertorium van deCHORALE betreft houdt Frank het meest van de requiems. āDat heeft zeker te maken met het feit dat de missen vroeger altijd in het Latijn waren en wij die teksten moesten van buiten leren in de lagere school. In de humaniora volgde ik de richting Latijn-wiskunde: Latijn is dus de link met de requiems en wiskunde is de link met āsolfĆØgeāā.
Ann heeft met haar ruime koor-ervaring en voorgeschiedenis een heel āeclectischeā voorkeur, gaande van jazz, close harmony, over musicals tot natuurlijk de grote klassieke stukken.
We wilden ook graag weten welke herinneringen onze nieuwe bestuurders het meest zijn bijgebleven.
Frank: āHet meest onvergetelijk was wel onze opvoering van de Negende van Beethoven in Vorst Nationaal. Samen met het Ballet BĆ©jart Lausanne en het Tokyo Ballet. 4 voorstellingen, alle vier uitverkocht. De meest uitdagende voorstelling vond ik dan weer de Canto General van Mikis Theodorakis in de Koningin Elisabethzaalā.

Nicole heeft de allerbeste herinneringen aan de viering van honderd jaar āChoraleā en zoals al gemeld aan de MatthƤus-opvoering in de Singel. āElk concert, elke partituur of compositie is anders. Telkens is het een nieuwe uitdaging. Thuis stukje voor stukje inoefenen en dan de klank van het geheel horen tijdens de donderdagrepetitie geeft een enorme voldoening.
Voor Frank was de lockdownperiode ook een uitstekende gelegenheid om zich nog meer te gaan toeleggen op muziek. āIk heb mij in 2012 ingeschreven in de Muziekacademie van Wilrijk en zit nu in mijn laatste jaar zang bij Marianne Vliegen. Wij oefenen elke week online en sinds deze week om de veertien dagen terug live. Ook hier inzingen en opnemen met klank en beeld en doorsturen via YouTube om daarna te beoordelen via Google Meetā.
Ann: āVoor mij was de lockdownperiode vooral een heel stille periode. Ik werk voltijds van thuis met veel phone-conferenties. In augustus ā20 heb ik de workshops met Kristien gevolgd en dat was wel een confrontatie met mezelf. Mijn partner is heel veel met muziek bezig en laat me dan luisteren naar erg mooie melodieĆ«n van minder bekende componisten. Zelf zingen komt er helaas niet van. Dat blijft beperkt tot de wekelijkse zoomrepetities.ā
Wat de nabije toekomst van deCHORALE betreft ziet Frank Van Meel vooral opportuniteiten in de grootte van ons koor. āDat, samen met de zeer degelijke begeleiding, stelt ons in staat om grote producties aan te kunnen zonder hulp van andere koren. Hopelijk verliezen we geen zangers door de pandemieā.
Als IT-specialist zit Frank ook daar nieuwe kansen voor het koor: āIn het bestuur houd ik mij ook bezig met de partituren en maak veel gebruik van de gratis applicatie MuseScore. Ik had de koorleden daar graag warm voor gemaakt want het is een uitstekend hulpmiddel, maar dat is blijkbaar niet zo eenvoudig. Ik zou de koorleden die het moeilijk hebben met de computer, kunnen helpen want heb een professionele IT carriĆØre van meer dan 40 jaar achter de rug en ben gecertifieerd IT lesgever voor de stad Antwerpenā.
Ann: āDe corona-periode was het koor een periode van reflectie, maar nu wordt het toch weer tijd om de draad fysiek weer op te nemen."
Hopelijk kunnen we de chorale-klank snel weer terugvinden en opnieuw met dezelfde kwaliteit op het podium staan.
Comments