• Karel Van Cauwenberghe

UNIEK!

Wat we sedert vorig jaar beleefd hebben met zijn allen is nooit eerder gezien. Een pandemie heeft de wereld zwaar getroffen en regelmatig zo goed als lam gelegd. Vele sectoren zijn zwaar getroffen. Ook de cultuursector kreeg het erg te verduren. Het koorleven moest stil gelegd worden.


Sedert de memorabele concerten in deSingel met de Canto General in november 2019 is er geen optreden meer geweest van deCHORALE. Een uniek gebeuren in de rijke geschiedenis van ons koor. Sedert 12 maart 2020 moesten de geplande concerten volledig afgelast worden. De voorbereidingen van de Mattheus Passie hadden nochtans de verwachtingen naar enkele mooie uitvoeringen gaandeweg doen stijgen, mede onder impuls van Paul. Zijn aanstekelijk enthousiasme om nieuwe wegen in te slaan bij de manier waarop het koor vorm geeft aan gekende klassiekers zorgt er telkens voor dat de koorleden zich voluit geven.


Dat een klein virus dit allemaal opzij heeft geduwd had niemand verwacht.

Toch krijgt dit Covid-19 gebeuren ons niet klein. Na wat leuke filmpjes waarbij de koorleden mekaar begroetten volgden enkele zoom probeersels. In september vorig jaar konden we dan weer, zij het onder strikte voorschriften, toch weer gedeeltelijk fysiek repeteren. Maar op een ogenblik dat we in Malle een aangepast koorweekend konden organiseren waar ik alleen maar blije gezichten zag, hingen er alweer donkere covid-wolken aan de horizon. Enkele weken later moest alles weer op slot. Maar ook dat heeft ons niet tegen gehouden.


De stem warm houden, blijven trainen en niet opgeven is en blijft de boodschap.

Hoewel de zoom-repetities verre van ideaal zijn, blijft het een geweldige oplossing om toch aan de gang te blijven en vooral ook de verbondenheid binnen het koor in stand te houden.

We kunnen Paul en Kristien niet genoeg bedanken om elke week ervoor te zorgen dat we de stemspieren uit hun ruststand houden en de aandacht blijven houden op de partituren die we nu toch in het najaar zullen kunnen laten klinken op een concertpodium.


Maar ook alle koorleden verdienen een pluim. Het feit dat we als groep zo talrijk overeind blijven in deze rare periode mag als bijzonder genotuleerd worden in het archief van deCHORALE. Het toont immer aan dat deze koorgroep sterk houdt aan het deCHORALE gevoel. Die gehechtheid is bijzonder mooi en als voorzitter van deze groep buig ik dan ook heel diep voor zoveel inzet, enthousiasme en begrip.


De vooruitzichten zijn er nu om in het najaar te laten zien dat deCHORALE niet heeft stil gezeten en samen met jullie kijk ik dan ook uit naar het opnieuw samen fysiek muziek maken.


Lang leve deCHORALE !

Karel Van Cauwenberghe

Voorzitter deCHORALE

5 weergaven