Uit GVA -
Woensdag 21 september 2022
Antwerps oratoriumkoor bijt spits feestprogramma KMSKA af met Rubenscantate: “Voor 1.000 man is er geen plaats, maar ook met 200 muzikanten kom je al ver”
Als zaterdag, even na halfelf, de deuren van het KMSKA openzwaaien, zetten er voor het museum meteen ook tientallen artiesten hun beste beentje voor. Het Antwerps oratoriumkoor deCHORALE draait zelfs een dubbele shift. Aansluitend op de muzikale openingsceremonie van Het Schoonste Openingsfestival, brengen de zangers een speciale versie van Peter Benoits Rubenscantate.
Ilse Dewever
Toen in 1877 de Rubenscantate in première ging, zat de Groenplaats afgeladen vol. Niet alleen met toeschouwers die de driehonderdste verjaardag van Antwerpens meesterschilder wilden herdenken, maar deels ook met de uitvoerders van het muziekwerk. Maar liefst 1.200 muzikanten en zangers waren die dag in het getouw om Vlaanderens Kunstroem te bezingen.
“Dat is inderdaad de eigenlijke titel van het stuk”, zegt Paul Dinneweth, dirigent van deCHORALE. “Peter Benoit, die de opdracht had gekregen voor deze compositie, was op dat moment directeur van het Antwerps Conservatorium. Hij brak een lans om het Nederlands ruimer te verspreiden in het op dat moment nog overwegend Franstalige onderwijs in Vlaanderen. Zijn oratoria en cantates zijn stuk voor stuk in het Nederlands geschreven met de uitdrukkelijke vraag om het werk ook in die taal uit te voeren. Tekstschrijver Julius De Geyter wilde dan weer benadrukken hoeveel Vlaanderen en Antwerpen kunsthistorisch hebben betekend doorheen de Europese geschiedenis. Vlaanderens Kunstroem is mettertijd in de volksmond bekendgeraakt als de Rubenscantate.”
Bijna 150 jaar later staat het podium voor de Rubenscantate niet langer naast het standbeeld van de schilder, maar voor het KMSKA, dat zelf natuurlijk een prachtige Rubenscollectie binnen zijn muren heeft. Hoewel het werk zaterdag met heel wat minder artiesten zal worden uitgevoerd, gelooft Dinneweth dat de impact even groot kan zijn.
“Om meer dan duizend artiesten voor het museum te zetten, daar is gewoon geen plaats voor. Maar met een goede tweehonderd man kom je ook al ver. Ons koor van 120 zangers zal worden aangevuld met 30 zangertjes van het kinderkoor Carmina. Op het orkestpodium zitten 63 muzikanten van La Passione, samen met vier blazers die de Thebaanse trompet bespelen. Deze muziekinstrumenten vallen op door hun lange en smalle schacht en hun scherpe klank. Door de jaren hen werd de Rubenscantate wel vaker bij feestelijke gelegenheden in Antwerpen opgevoerd. We brengen het werk dit keer niet integraal, maar rijgen in een halfuur de hoogtepunten aan elkaar. Zo wordt het concert toegankelijker voor een breed publiek.”
Behoorlijk hoog
Met 120 actieve leden is deCHORALE het laatste oratoriumkoor in Vlaanderen. “Bij de uitvoering van dergelijke grootschalige werken slaan koren vaak samen, of worden er extra professionele zangers aangetrokken. Wij prijzen ons gelukkig dat we week na week met meer dan honderd zangers samen mogen oefenen in een lokaal op Linkeroever. Los van het ‘Vlaemsch’ dat enigszins ouderwets aandoet, zijn onze zangers enthousiast over de Rubenscantate. Het is een pittig stuk met veel unisono partijen, waarbij iedereen dezelfde stem zingt. Dat is ook nodig om tegen de geluidsmuur van het orkest op te kunnen. Als romantisch componist schakelt Benoit veelvuldig van toonaard en ook vocaal is de Rubenscantate een uitdaging. Bij momenten moeten de stemmen behoorlijk hoog klimmen.”
Maar voor deCHORALE lijkt geen berg te hoog. Sinds de oprichting in 1916 door Lodewijk De Vocht heeft het koor al heel wat watertjes doorzwommen. “Een koor dat een heel jaar door wekelijks repeteert, heeft een eigen sound”, besluit Dinneweth. “Als dirigent kan je er vocaal-technisch sterk mee uit de hoek komen en tegelijk een repertoire van grote werken opbouwen, zoals het Requiem van Verdi of de Mattheuspassie van Bach. Direct na de Rubenscantate zetten we onze tanden in een project rond filmmuziek met koorarrangementen van de deeltijds in Hollywood werkende componist Mathias Coppens. Een veelbelovend project. Er hebben zich al jongeren kandidaat gesteld om als koorlid mee te mogen zingen.”
Rubenscantate, 24/9 om 11u, museumplein KMSKA, Antwerpen. Gratis. www.kmska.be, www.dechorale.be
Antwerps persbureau
Magisch openingsweekend voor magisch museum op gang getrapt in de regen
Edwin Marien 24/09/2022
ANTWERPEN – Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is geopend. Dat gebeurde vanochtend om 10.45 uur, een kwartier later gepland, maar om 10.30 uur viel de regen met bakken uit de hemel. Toch trotseerden vele genodigden maar ook gewone Antwerpenaren het weer. Het valt te hopen dat dit het aller slechtste weermoment was van het weekend want het openingsprogramma is magisch.
Met een kwartier vertraging luidden de klokken. Dat was niet toevallig want het gebeurde ook in 1815 toen de kunstwerken terug thuis kwamen na de grote kunstroof door Napoleon. Thebaanse trompetten trokken de openingsceremonie op gang. Het lint ontvouwde zich op de tonen van Beethoven en in een poëtische en feestelijke scenografie van Chantal Copello en Mieke Ketelslegers. Het 120-koppige koor de CHORALE (zie foto), kinderkoor Carmina en het orkest La Passione zetten dit beeld kracht bij. Balletdansers dansten op de tonen van Coldplay. De zangers waren gekleed in rood en blauw. Dat was niet toevallig want die kleuren verwijzen naar de Madonna van Fouquet, hét absoluut pronkstuk van het museum. Luk Lemmens: ‘Wat de Mona Lisa is voor het Louvre is de Madonna van Fouquet voor het KMSKA.’
Museumdirecteur Carmen Willems, Luk Lemmens – voorzitter van de Raad van bestuur van KMSKA -, de Vlaamse ministers Jan Jambon en Zuhal Demir, burgemeester Bart De Wever en Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (allen N-VA) knipten het lint door – terwijl enkele vuurwerkpijlen in de lucht werden gestuurd – en hieven het (champagne)glas. Niet alleen de genodigden mochten meetoasten maar ook op de tafeltjes die op het Museumplein stonden opengesteld, prijkten flessen met het edele vocht voor iedereen.
Nadat VRT-figuren Riad Bahri en Kirsten Lemaire iedereen hadden verwelkomd mocht het oratoriumkoor de CHORALE, met als thuishaven Wilrijk, opnieuw aan de slag. Zij brachten de Rubenscantate van Peter Benoit. De Wever: ‘Vandaag is een heel ontroerend moment voor veel Antwerpenaren. Hier hebben ze elf jaar op gewacht.’ Tussen het openingsoptreden en de tweede act, gebracht door de Koninklijke Balletschool Antwerpen, lag een halfuur en (begrijpelijk) vluchtten heel wat doorweekte toeschouwers weg van het plein.
© Het Nieuwsblad
Antwerps topmuseum KMSKA heropent feestelijk na elf jaar verbouwen. —
Champagnekurken knallen op ’t Zuid: KMSKA is officieel weer open
Eindelijk, na een renovatie van elf jaar is het KMSKA weer open voor het grote publiek. Vanaf 9.15 uur druppelden de eerste toeschouwers voor de openingsceremonie toe, veelal gewapend met een paraplu. Dat was ook nodig, want het miezerde en de publiekszone was niet overdekt. Ook koor en orkest zaten al klaar om te repeteren op het podium dat gelukkig wel overdekt was.
Ilse Dewever - Zaterdag 24 september 2022
Op de Leopold de Waelplaats stonden tafels klaar met flessen champagne die werden aangeboden om te klinken op dit heuglijke feit. Ideaal om op te zitten waren de kletsnatte banken niet, maar ze deden wel goed dienst om op te staan. Het was snel duidelijk dat het regenweer velen zou thuishouden, maar net voor 10.30 uur leek de ruimte voor het museum wel een zee van bonte regenschermen. Iedereen stond vol spanning klaar voor de opening tot presentatoren Riadh Bahri en Kirsten Lemaire kwamen melden dat die door de regen met een kwartier zou worden uitgesteld.
Om 10.40 uur weerklonk klokkengelui over het plein. Een eenzame ballerina kwam het podium op en opende de show als een sierlijk dansende schilderes. Ze daalde af van het podium om net voor de fontein een dans in te zetten met een batterij andere dansers. Tegelijk kwamen vier muzikanten op met Thebaanse trompetten. Achter het orkest stelde zich oratoriumkoor deChorale op. Verwijzend naar de Madonna van Fouquet waren de zangers uitgedost in rood en blauw. Eerst weerklonk Coldplay’s Viva La Vida, dan werd de Negende van Beethoven ingezet. De danseressen verschenen met grote rode en blauwe ballonnen. Ter hoogte van de daklijst van het museum voerden twee acrobaten kunstjes uit. “Dit lijkt wel Cirque du Soleil”, riep iemand in het publiek.
Vuurwerk
Maar dan werd alle aandacht plots getrokken naar een grote goudkleurige schaar. Om 10.57 uur werd het lint doorgeknipt door cultuurschepen Nabilla Ait Daoud, cultuurminister Jan Jambon, burgemeester Bart De Wever, voorzitter van de raad van bestuur Luk Lemmens, minister van Toerisme Zuhal Demir en museumdirecteur Carmen Willems. Het knippen van het lint werd kracht bijgezet met blauwe, rode en witte vuurwerkschichten.
Rond 11 uur hoorde je overal champagnekurken knallen: op het podium, maar ook ervoor. Het museum op ‘t Zuid is open, santé!
© Jan Van der Perre
uit De Zondag
25 september 2022
コメント