top of page
Foto van schrijverGuy Janssens

deCHORALE @ the movies


De kiem van ons moviesproject werd al gelegd vier jaar geleden, ten tijde van het concert met het requiem van Goodall en Mozart in de Elisabethzaal. Jean-Christophe Gillard zong mee als tenor. Jean-Christophe had niet alleen een verleden als koorzanger maar was met zijn kompaan Xavier Le Clef ook organisator van muziekproducties, via hun bedrijf 'The Joy of Music'. Ze liepen allebei rond met het plan om een concert met filmmuziek te organiseren. Maar daarvoor was een groot koor en orkest nodig.


“Ik heb Paul Dinneweth toen bij me thuis uitgenodigd om hem ons plan voor te stellen” zegt Jean-Christophe. “Voor mij was deCHORALE de aangewezen partner. Paul was aanvankelijk sceptisch maar ik heb hem kunnen overtuigen, onder meer door hem de muziek van ‘The hunt for Red October’ een spionagefilm uit 1990 met Sean Connery te laten horen. We hadden aanvankelijk 2020 op het oog voor de uitvoering, maar dat is om bekende redenen niet kunnen doorgaan.

Ik heb zelf twintig jaar in een koor gezongen, samen met Xavier Le Clef. We hebben onder meer een musical gebracht met muziek van Jean-Jacques Goldman en Jacques Brel. Daarmee hebben we de Antwerpse stadsschouwburg drie keer uitverkocht.

Muziek is onze passie. ‘The joy of music’ is een commercieel bedrijf maar we moeten er niet van leven. Het is een nevenactiviteit”.


‘De eerste horde die we moesten nemen was die van de rechten op de muziek. Filmmuziek is ofwel heel duur als we de rechten op de uitvoering moeten betalen, of er bestaan geen partituren van. Het kwam er dus op aan om een arrangeur te vinden die de muziek die ons voor ogen stond te bewerken voor een groot koor en orkest. Paul kwam dan met het voorstel om een van zijn oud-studenten, Mathias Coppens, te vragen om de muziekscores te arrangeren’.

Mathias heeft naam gemaakt als componist van muziek voor film en ballet en van klassieke muziek en als arrangeur. Bovendien treedt Mathias zelf nog vaak op als uitvoerder van zijn eigen composities. Hij heeft de filmmuziek die we gaan uitvoeren gearrangeerd, met de hulp van drie van zijn studenten. Want hij doceert ook nog compositie van filmmuziek aan het conservatorium van Antwerpen. Mathias woont ongeveer de helft van de tijd in Los Angeles, waar hij voor de studio’s van Hollywood filmmuziek componeert. De andere helft van de tijd verblijft hij in België voor zijn andere opdrachten. We konden hem voor onze koorblog even spreken vanuit LA alvorens hij op het vliegtuig naar België zou stappen.


“Ik ben bij het project betrokken via de organisatie ‘The joy of music’. Die waren met het idee van de filmmuziek bij Paul gaan aankloppen. Filmmuziek maken is een heel aparte discipline. Heel vaak zijn er geen scores beschikbaar. De muziek wordt geschreven voor één bepaald filmproject en het is meestal niet de bedoeling om die in concerten uit te voeren. Onze eerste taak was dus een lijst opstellen van composities die de moeite waren om met een groot koor en orkest uit te voeren. Dat was al niet evident want filmmuziek wordt uiteraard geschreven voor beeld. Dus is niet alle filmmuziek even interessant om uit te voeren zonder die beelden. Ik heb dan zelf ook een aantal suggesties gedaan. Zo heb ik de muziek van ‘The Mission’ door Ennio Morricone voorgesteld. Dat viel in goede aarde. Verder konden we natuurlijk niet om John Williams heen.”


“Maar na de selectie begon het echte werk pas” zegt Mathias. “Van sommige partituren bestond er enkel een pianoscore of zelfs helemaal geen partituur. Dat werd dus een zeer arbeidsintensief werk. De tijd was ook zeer kort. Nu ben ik wel wat gewend want in onze sector van de filmmuziek moet je vaak in vier weken tijd een score componeren en afleveren. Het feit dat ik ook filmmuziek doceer in het conservatorium van Antwerpen kwam wel van pas. Dus heb ik drie van mijn beste studenten aan het werk gezet om de scores letterlijk op muziek te zetten en uit te werken voor koor en orkest. En ze hebben dat schitterend gedaan.


Niet alle filmmuziek heeft koren in de orkestratie. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij ‘Hymn to the Fallen’ van John Williams. De scores moeten zo dicht mogelijk aanleunen bij het origineel, bij het werk van de componisten. Ik denk dat we er wel in geslaagd zijn om een goeie mix te maken van stukken waarbij het koor het orkest als het ware bijkleurt, en dus een ondergeschikte rol speelt, en andere stukken waarbij het koor de hoofdrol speelt”.


“Het koor zal wel fors uit zijn pijp moeten komen.” zegt Coppens. “Het orkest heeft voor deze uitvoeringen een driedubbele bezetting voor de blazers met drie hobo’s, drie klarinetten, etc. De Amerikaanse cinema is redelijk episch, dus het orkest zal zeker zijn werk hebben. In stukken zoals ‘Duel of the fates’ van John Williams zal het koor dus meer dan een tandje bij moeten steken”.






Uitkijken voor copyrights

Welke rol speelde het copyrights-aspect bij het opzetten van deze productie?


“Copyrights worden wereldwijd geïnd door Publishing Rights Organisations, die de rechten hebben van de muziek. Bij ons is dat SABAM. De componisten bezitten zelf maar de helft van de copyrights. De andere helft zit bij de bedrijven die de muziek publiceren. Bij filmmuziek zijn dat de filmstudio’s. Als je dan de gepubliceerde partituur in concerten speelt, zeker als je de filmbeelden erbij toont, dan kunnen de bedragen die moeten worden betaald enorm hoog oplopen. Daarom hebben we ervoor gekozen om vaste beelden te tonen en geen filmfragmenten. Toch zal er nog voor ongeveer 8000 euro aan copyrights moeten worden betaald”.


Is deze opdracht nu een kleinere opdracht voor jou?


“Het maken van deze arrangementen doe ik naast mijn eigenlijk compositiewerk. Maar ik wilde heel graag helpen bij dit project van deCHORALE en La Passione. Ik ken Paul ook al zolang. Ik was een van zijn studenten. Hij had heel veel vertrouwen in mij en heeft me voorgesteld om ook les te geven aan het Lemmensinstituut. We hebben samen al een heel eind weg afgelegd. En we zijn allebei West-Vlamingen in Antwerpen dus dat schept ook een speciale band!”


Je zit toch het grootste deel van je tijd in LA?


“ Het is fifty fifty. Ik geef nog les aan het conservatorium in Antwerpen en samen met dirigent Michiel de Lange heb ik een ensemble waar we ook theater en dans mee doen. Zo leef ik in de beste van twee werelden. Als ik in de States ben mis ik België en omgekeerd.

Ik ben op ’t moment nog bezig met een aantal projecten. Ik heb net een documentaire afgewerkt rond vijf dansers uit verschillende continenten. Op ’t moment heb ik meer projecten in het Verenigd Koninkrijk, ook rond ballet. Verder zijn er een aantal nieuwe projecten in de pipeline”.


En verder ben je ook nog uitvoerend kunstenaar?


“Ik speel ook nog regelmatig concerten, meestal met eigen werk. En soms doe ik ook liedbegeleiding. Ik begeleid sommige zangeressen, zoals de sopraan Laurence Servaes die een hele goeie vriendin is.


Maar mijn werk voor dit ‘movies’project is nog niet af. Er is me gevraagd om nog een bisnummer te schrijven voor koor en orkest, waarbij Jolien De Gendt, die de solo’s zingt, een prominente rol zal spelen. Ik ben erg benieuwd naar de uitvoeringen en uiteraard kom ik zelf kijken en luisteren!”




1 weergave

Comments


bottom of page